Ontvangst problemen na de KPN omzetting van DVB-T naar DVB-T2
door : Pieter Baarssen
Jul 01, 2019
Blog categorie
Ontvangst problemen na de KPN omzetting van DVB-T naar DVB-T2

https://digitennes.nl/22-aansluitkabels-buitenantennesNa de omzetting van DVB-T naar DVB-T2 is vrijwel overal de signaal sterkte naar beneden gegaan. Wat nu? Hieronder leggen we uit hoe nu verder.

Veel klanten die voorheen nog met een binnenantenne uit de voeten konden, moeten nu een buitenantenne gebruiken om goed en stabiel signaal te krijgen. Daar waar klanten voorheen al op een buitenantenne aangewezen waren, lukt het nu alleen nog maar met een betere buitenantenne. Dit is de YagiNX Plus.

De gebieden waar dit het meest van toepassing is, zijn Friesland, Zeeland en de grens streken. Dus gaat u op vakantie naar één van deze bestemmingen, neem dan de juiste antenne en goed afgeschermde kabel mee. Wilt u het toch eerst met uw bestaande antenne proberen en komt u er op uw vakantie adres achter dat het toch niet lukt, ook geen nood. Wij versturen ook naar uw vakantie adres. Neem contact op voor de mogelijkheden of om e.a. af te stemmen.

Achtergrond

Omdat in heel Zeeland maar 1 zendmast staat (Goes), zijn er veel die toch te ver weg zitten en geen of heel slecht ontvangst hebben. Voor Friesland geld hetzelfde. Daar moet het signaal voor de hele provincie uit Leeuwarden komen. Ook daar wordt nu veel gebruik gemaakt van de Funke YagiNX Plus.

Vuistregel voor welke antenne

Tot 20 KM is onder goede omstandigheden met een binnenantenne te doen. Dit is ook afhankelijk van de constructie van het gebouw/woning. Tot 40 KM is het met een goede buitenantenne op te lossen. Let hier op de plaatsing. Dus aan de juiste kant van het gebouw t.o.v. de dichtstbijzijnde zendmast, of hoog genoeg zodat de juiste gevel niet relevant is. Met behulp van het zendmasten kaartje is goed te bepalen welke gevel het meest geschikt is. Geef de antenne zoveel als mogelijk is, "vrij zicht". Dus niet dat de antenne dicht op een andere gevel staat of te dicht bij bomen.

Wanneer je richting de 40 KM gaat of zelfs daar een stuk overheen, dan blijft alleen de YagiNX Plus over om nog een goed signaal te krijgen. Ook de juiste plaatsing van deze antenne is van belang. Vergeet ook niet om de juiste aansluitkabel voor buitenantennes mee te bestellen.

Categorieën