Nederland naar DVB-T2, maar met welke techniek?
door : Pieter Brands
Aug 31, 2017
Blog categorie
Nederland naar DVB-T2, maar met welke techniek?

Nederland stapt uiterlijk in 2020 over naar de bandbreedtebesparende DVB-T2 uitzendnorm voor digitale ethertelevisie. De vraag is echter welke aanvullende techniek gebruikt gaat worden.

Het Agentschap Telecom maakte vorige week bekend dat de huidige vergunninghouder voor digitale ethertelevisie de uitzendlicenties voor de periode 2017 tot 2030 heeft gekregen. KPN betaalt voor deze uitzendlicentie nul euro. Aan de nieuwe licentie zijn wel enkele bindende voorwaarden verbonden. Eén daarvan is de overstap van DVB-T naar de opvolgende uitzendnorm DVB-T2. KPN heeft daarbij wel de vrijheid om zelf te bepalen welke aanvullende technieken aan DVB-T2 gekoppeld worden. Ook is er geen verplichting voor het doorgeven van zenders in HD-kwaliteit. De uitzendkwaliteit is door het ministerie van Economische Zaken afgebakend door een minimale bandbreedte voor doorgifte van zenders in de vergunningvoorwaarden op te nemen.

HEVC of H.264?

De grote vraag is of KPN bij DVB-T2 direct overstapt naar de nieuwste compressietechniek H.265, ook wel HEVC genoemd. Overstap naar HEVC is de meest toekomstzekere oplossing voor digitale ethertelevisie. Met HEVC kan op één uitzendfrequentie meer bandbreedte gegenereerd worden. Hierdoor kunnen meer zenders via de ether uitgezonden worden. Met HEVC kan binnen het huidige zenderaanbod van Digitenne probleemloos de overstap naar HD gemaakt worden. Of kan KPN veel meer zenders in SD-kwaliteit aanbieden. Zelfs doorgifte van zenders in Ultra HD-kwaliteit is mogelijk. Nadeel van HEVC is dat de overstap duurder is dan als KPN de oudere H.264 compressietechniek gebruikt. De meeste decoders voor digitale ethertelevisie van de huidige generatie hebben een tuner die voor DVB-T2 geschikt is. De hardware is wel geschikt voor H.264, maar niet voor HEVC.

Ultra HD televisies

Dat geldt ook voor televisies met ingebouwde tuner voor digitale ether- en kabeltelevisie. Alle Full HD-televisies van de laatste jaren zijn DVB-T2 en H.264 geschikt. Bij een overstap naar DVB-T2 gekoppeld aan HEVC kan men met de ingebouwde tuner alleen met een Ultra HD-televisie naar in deze technische specificaties uitgezonden zenders kijken. Omdat KPN op dit moment bij Digitenne voor de eerste tuner bij het Digitenne-abonnement een bruikleenconstructie gebruikt, moet KPN extra investeren in het leveren van duurdere decoders aan klanten. Digitenne heeft op dit moment rond de vierhonderdduizend abonnees. De verwachting is dat de komende jaren het aantal abonnees een dalende lijn volgt.

 
Bron: http://www.totaaltv.nl/nieuws/23453/nederland-naar-dvb-t2,-maar-met-welke-techniek?.html

Tags:

Categorieën